Alahai gambar aku capture guna handphone cikai aku.
Tu yang low quality sikit.
Okay ni first time aku buat biskut sendiri.
Mak takde tolong ni betul jujur. Haha
Mak tolong settingkan oven je okay.
Eh tolong jugak lah tu kan Hahaha okayokay dah --'
Aku taktahu rasa yang sebenarnya macam mana. Main bedal je buat.
Asalkan ada rasa biskut :D
Teruk nawww bunyinye.
Aku nak kongsi resepi dia :)
Hope korang yang baca bolehlah jadi noob-2 try resepi ni macam aku Haha
Best of Luck! :)
Biskut Coklat Chip Homemade by Nad'z Cute Oven
Bahan
diayak :
2 1/4 cawan tepung gandum
3 sudu kecil serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
2 sudu besar susu tepung
Secubit garam
Bahan-bahan lain :
250 gm mentega - suhu bilik
150 gm gula kastor
1/2 sudu kecil asen vanilla
1 biji kuning telur
2 1/4 cawan tepung gandum
3 sudu kecil serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
2 sudu besar susu tepung
Secubit garam
Bahan-bahan lain :
250 gm mentega - suhu bilik
150 gm gula kastor
1/2 sudu kecil asen vanilla
1 biji kuning telur
1
cawan coklat chip - boleh tambah atau kurangkan mengikut citarasa
100 gm sebarang kekacang - Optional
50 gm kismis hitam - dibelah dua
Cara membuatnya :
100 gm sebarang kekacang - Optional
50 gm kismis hitam - dibelah dua
Cara membuatnya :
1.
Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3.
Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan
spatula atau tangan.
4.
Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
5.
Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang diglis mentega atau dialas dengan
kertas minyak.
6.
Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun
di atas dulang pembakar.
7.
PERHATIAN : Jarakkan adunan ini anggaran 1 inci sebab bila proses pembakaran
adunan akan mengembang dan leper.
8.
Bakar pada suhu 160'C selama 15-25 minit. Bergantung kepada saiz bebola-bebola
adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
9.
Sejukkan dahulu biskut dalam tray dalam 5 minit baru dipindah atas redai dan
biar sejuk sepenuhnya sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba ! :)
Selamat mencuba ! :)