Semoga cepat sembuh, Asda!

Assalamualaikum :) Haaa lamanya tak tulis tulis kat hamparan putih ni, sejak kes pengsan dekat ktm ukm haritu lepas derma darah. Sekarang punya entri pun nak masukkan pasal ktm ukm gakz. Oh, sungguh aku tak boleh lari drpd ktm kesayangan tu ToT

So, supposedly kawan aku, merangkap jiran, merangkap floor-matedan juga merangkap segala-galanyalah, kena admit masuk Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) minggu lepas. Tapi, Asda minta jasa baik doktor tu untuk tangguh admit masuk wad sebab minggu tu ada exam Biochem dan dia ada interview untuk Workplace dia. Nasib baik doktor tu faham jadual dak dak univ ni (dah dia pun kerja dekat hukm, kenalah paham). So, Asda admit masuk wad semalam, Khamis (13/11/2014).

Aku, Mai, dan Teah memang dah lama rancang nak teman Asda masa dia nak daftar masuk wad tu semalam. Yelah. Che engkorang bayangkan, selama ni dia pergi check-up di hospital tu sorang sorang. Bangi nak ke Cheras jauh kot! Tiap kali ada appointment, kena lah naik ktm, tren dan teksi. Dah lah sengsorang ToT Yang paling sedih yang paling kesian, bila dia terima berita pasal sakit dia pun sorang-sorang, menangis dalam bilik doktor pun sorang-sorang, takde siapa yang nak pegang tangan dia, beri dia kekuatan pada waktu tu. Kitorang ni, hanya mampu bagi kata-kata semangat dalam group whatsapp je masa tu. Asda pulak, jenis yang taknak susahkan mak abah dia dengan berita berat tu (Noted yang Asda ni orang Kedah). Siap tak bagi datang Selangor untuk jenguk dia lagi sebab abah dia tengah sakit. Eii kalau aku lah, emak dan abah lah orang first aku bagitahu dan menangis onthespot juga depan doktor tu. Serious aku tak sekuat Asda.

Hari Khamis tu, lepas kelas Microbial Genetics, kitorang bertiga ponteng satu kelas Biochem dan terus pergi tunggu bas Zon 6. Asda masa tu dekat bilik sebab dia takde pun kelas. Sesama ponteng Biochem jelah. Tapi dia ado MC so nak kesah apa. Cuma Asda tu hah, walaupun ada MC, tapi dia sayang betul nak tinggalkan kelas *sigh* Sementara nak tunggu ktm, kitoghrang menyelfie ibarat trend anak-anak muda sekarang. Front camera handphone Mai dibuka dan, tadaaaaaaaaaa!






Then, lepas naik ktm (sampai di TBS) dan sampai juga di stesen lrt Bandar Tun Razak, kitorang berempat naik teksi sampai ke HUKM. Wah! Sebesar-besar alam logo UKM depan tu. Bangga jap nokz :8D Hahaha. Lepas buat pendaftaran, kitorang ke tingkat 6, wad 6H untuk ke katil yang dah ditetapkan untuk Asda. Masa jalan di koridor tu, memang dejavu habis, sebab pernah datang sini dulu dengan mak abah, tapi tak kenal sangat siapa dan masa tu masih kecil (rasanyalah). Agak lain sikit suasana dia. Lepas jumpa wad dan katil untuk Asda, nurse suruh Asda tukar baju hospital. Comei je kaler purple macam kaler jubah konvo untuk FST Hahaha. Sementara tunggu Asda siap salin baju, kitorang kemas-kemas katil dan almari kecil dia. Dan sementara tu juga, aku menjamah mata pandang sekeliling wad tu. Ada banyak katil. Semuanya dalam 10 katil. Pesakit sebelah kanan Asda orang perempuan tua. Sedih sangat tengok. Umur 76 tahun (sempat usha nama dan details dia dekat dinding atas katil tu). Takde orang teman dia jaga dia. Sedih serious tapi cover baik punya. Takkan nak nangis tetiba pulak kat situ Hahaha. Sebelah kiri katil pulak, budak perempuan 27 tahun, kena demam denggi. Hmmmm depan katil Asda pun banyak juga orang sakit-sakit. Macam-macam jenis pesakit dan penyakit ada, Kitorang hanya mampu pandang jelah, dan berdoa dalam hati :')

 


Later, dalam pukul 12:30pm tu kitorang gerak balik UKM. Asda dok halau suh balik Hahahaha tapi aku tahu, dia nak juga orang teman dia :') Kesian Asda. Moga kuat dan kekal tabah! Pagi tadi dia dah selamat buat Lumbar Puncture :) Moga semuanya selamat dan diredhai Allah :)


ThankYou For Visiting My Hunneyy Bunneyy :D

Derma darah, pengsan?

Holla ppl ! Happy cuti midsem! (Bahasa bercampur blergh). Hokayzi. Let's begin cerita yang memang sedih malu sampai rasa tak cukup besar tangan ni nak tutup muka. Percayalah. Kesian dekat diri sendiri pun ado ni hah Hahaha.

Okay, so cerita dia macam ni. Hari Khamis lepas, Bapak (aka Ehsan, YDP Kelab Genetik) ajak kitorang semua ramai-ramai derma darah di Pusanika. Kebetulan masa tu ada event Derma Darah, dikendalikan oleh Sekretariat Pesta Konvo dengan kerjasama Pusat Darah Negara. Masa tu betul betul lepas habis kelas Biochem (saya tak fokus biochem kbye). Hahaha masa tu Ehsan dah menyeru kawan kawan semua supaya jom ikut dia derma darah. Aku sebenarnya tak terfikir pun, w/pun dah ada niat lama dah. Tapi selalu tak cukup syarat. Tidur tak cukup, tak sarapan, datang bulan dsb. Hahaha so kebetulan pagi tu aku rasa cem aku dah cukup syarat lah kan nak derma darah, aku ajak Mai dan Teah sekali. Mai mata dia dah bersinar-sinar bagai permata (cewahh over) sbb dia pun first timer macam aku. Cuma Teah je taknak. Dia kata dia takut lepas derma darah nanti, dia jadi gemuk. Hahaha ngade betulllll Teah! Tapi dia ikut juga sbb nak tengok situasi dan nak temankan kitorang (maklumlah, lepas tu dah takde apa apa kelas dah). So, aku, Mai, Teah, Tuan dan Ehsan jalan sesama pergi Pusanika :)

So, lepas ambil borang, isi seribu tempat kosong dalam borang tu (leceh kena isi banyak benda), check jenis darah, kena konsultasi oleh nurse dan check blood pressure, aku boleh menderma darah sebanyak 450ml :D Yay! Masa ni, Tuan dan Ehsan dah baring atas kerusi tu dah. Aku dgn Mai je yang baru nak set up diri sendiri semua. So, they draw my precious blood awat from my vein ToT Masa kena cucuk tu, tak rasa sakit sangat pun, sebab dia dah bius. Serious cakap after cukup satu 'pain' darah tu, tetiba rasa lemah sangat. Nurse lelaki tu datang untuk letak plaster dan pesan, 

"Jangan buat kerja berat ye, dik."

 Mummy kata muka Mai nampak sikit dia takut dan muka aku muka selamba Haha kbye.

Okay after that, aku, Ehsan dan Tuan stay Pusanika sebab nak buat lab report Biochem (Noted that Ehsan merupakan lab partner aku). Teah dan Mai balik kolej dulu after that. Lepas siap buat lab report, aku cakap dkt diaorang aku nak terus keluar ke TBS sebab nak beli tiket utk esok, nak balik Pasir Gudanglah kaaaaaaaan. Hiks. Padahal baru seminggu lepas balik masa cuti raya haji ritu Hahahahhahaha. 

Then, naiklah aku dalam bas zon 6, menuju ke KTM UKM. Dengan kuasa touch n go yang aku miliki, aku scan dan aku mererobos masuk dalam palang tu Kah! Okay masa ni tak rasa apa apa lagi tau. Aku rasa seronok adalah sebab dapat derma darah :D Lepastu, aku carilah seat sementara nak tunggu ktm datang. Aku duduk jap dkt sebelah seorang perempuan ni, penuh beg dia bawah, Bagasi besar, backpack dan juga handbag. Hmm untunglah balik awal ennnnn. 

Later on, tetiba aku rasa kebas dekat bahagian kepala. Then rasa dunia berputar, pusing dan kabur. Terus, zap! Dalam hati aku, aku cakap, "Aku akan pengsan lepas ni." Pap! Terus, aku pengsan. Kaki aku dah rasa tak jejak tanah. Purse dan phone yang aku tengah pegang masa tu terjatuh berselerak atas lantai. Aku elok duduk berlunjur dekat lantai tu. Orang perempuan yg sebelah aku masa tu dah cuak dah. Tapi yang paling aku rasa aku ni awesome lah kan, aku rasa aku mampu kejutkan diri aku sendiri daripada pengsan. Aku cakap, "Come to your senses, Ayong! Bangun!" Then, aku mampu buka mata. Tapi masa tu lemah lagi. Aku minta perempuan tadi air. Dia kata dia takde dan dia murah hati nak keluar balik drpd platform tu untuk belikan air. Tapi, tak jadi sebab masa tu kebetulan tren pun sampai. Aku pun gagahkan diri masuk dalam tren tu. Bayangkan, aku keseorangan, pengsan di ktm dan takde sesiapa yg aku kenal dekat sana. Nasib baik aku jatuh dengan posture yang agak cool Hahahahahahahaha.

Hmm malas pula nak cerita apa yang berlaku next tu. Okay je. After beli tiket di tbs, aku terus singgah One Point utk beli coklat dan air mineral. Badan completely lemah. Nasib baik ada sorang lelaki ni baik, dia gentleman, kasi aku jalan depan dia masa nak daki tangga. Thank you, stranger. Aku memang lemah gila masa tu. Hanya mampu cakap, "Thank you" je. 

Pengajarannya di sini, lepas derma darah, jangan nak bajet aktif nak bajet kuat dan sado utk skip rehat! Niat nak derma darah after this mmg ada tapi niat utk berlagak kuat after derma darah mmg dah hancur berkecai. Kena makan dan makan ubat dia sampai habis okayyyyy!

Gigih ambil gambar before update blog.
 

ThankYou For Visiting My Hunneyy Bunneyy :D

Azri + gemuk = Doraemon.

Holla ppl. Assalamualaikum! Yes. Equation dekat tajuk tu memang sah, sahih lagi benar. So, this little boy called Azri ni sangatlah over-excited melampaui batas bila nampak Doraemon Expo dekat City Square haritu. Memang kebetulan ya amat! Memang tak tahu menahu pun pasal expo ni. Datang Cs pun sebab nak teman Ayie beli barang superheroes apatah yang dia nak beli (ended up tak beli apa apa pun mamat tu *sigh*). Sanggup rempuh jammed yang mmg menggila dekat ibu kota tu macam apa. Aku yang tak drive pun rasa penat yaaa ibuk ibuk. Mohon dipicitin kepala saya ni, buk.

So, bila masuk je Cs tu, memang penuh dengan banner merchandise dan satu ruang tertutup yang besar, penuh dgn gambar Doraemon. Aku terus pandang Azri. Uols tahu, mata dia bling-bling habis! Mana taknya. Peminat setia nak mampuih, uolssss. Bateri phone aku habis tiap kali aku kasi dia main pun sebab dia selalu buka Youtube dan terdengarlah suara Doraemon dan Nobita drpd phone aku tu. Hmmm sah sah layan Doraemon letchiew. Selalu, kalau tengah charge phone pun, gigih tu dia terkial-kial dgn wayar charger yang pendek tu (wayar charger pendek bagus tau supaya dapat disiplinkan diri tak main phone masa tengah charge kbye) menscroll Youtube semata nak tengok Doraemon. My little bam bam Azri alololoooooo.

Disebabkan aku sayang sangat dekat Azri ni, aku pun keluarkanlah statement sebegini rupa:


"Azri, jom masuk dalam tu, nak?"

"NAK, AYONG! NAK!"


Kemain laju anggukan kepala dia Hahaha. So, aku pun pergilah kaunter tiket. Cakap nak one adult and one child tickets, please. Yang jaga kaunter masa tu a Chinese girl tau. Lepas aku cakap aku nak one child ticket, terus dia tanya umur Azri ni berapa. KAH! Aku ketawa gila bahak kot! Dia ingat aku tipu yang Azri ni children lagi Hahahahahahaha. So untuk membuktikan yang aku ni tak tipu, aku suruh Azri sendiri yang bagitahu umur dia dekat Chinese girl tu. Lepas tahu Azri baru umur 10 tahun, Chinese girl tu ketawa pastu kasi lah kitorang tiket one child ine adult tu Hahahaha lawak gila wei. Memang Azri ni kena buat operasi kuruskan badan ni Hiks.

Masuk je dalam, Azri tarik tangan aku pergi dekat setiap patung Doraemon yang ada. Peh, aku yang penat dengar explanation dia yang entah dia cakap pasal apa pun aku tak faham ToT (maklumlah iolss jarang sangat tengok Doraemon). First time juga dalam hidup aku, Azri suruh aku ambil gambar dia Kahkah! Woi, seriously ni first time tau! Pergi sana sini je, dia akan cakap 'Yong, nak ambil gambar!', 'Yong, ambillah gambar adik dgn Doremon ni' dan banyak lagi lah keletah dia. Yelah, dapat jumpa character yang dia minat, kannnnnnn :)


Penuh.

Roti buat ingat apa tah.

Kakak dia pun nak juga join dua kaki.

Jet jet terkejut hiks

Black white hmmm jadahnya caption aku ni.

Future glasses katanya.

Adik dah pandai takyah cheat dlm exam k.

Laci ajaibzi.
Gwiyomiz.

Azri handsome :*


ThankYou For Visiting My Hunneyy Bunneyy :D